Sábháilteacht bia sa bhaile
- Réamhrá
- Stóráil bia
- Bia reoite a dhianscaoileadh
- Ullmhúchán bia
- Sláinteachas cistine
- Faisnéis teagmhála
Réamhrá
Is tinneas é nimhiú bia a tharlaíonn de bharr bia éillithe a ithe nó a ól. Is féidir leat do riosca nimhiú bia a laghdú trí shábháilteacht bia a chleachtadh sa bhaile.
Mínítear sa doiciméad seo conas bia a stóráil, a ullmhú agus a chócaráil go sábháilte, chomh maith le conas dea-shláinteachas cistine a chleachtadh.
Stóráil bia
Ith bia i gcónaí roimh a dháta úsáide. Níl bia a bhfuil a dháta úsáide caite sábháilte agus níor chóir é a dhíol ná a ithe.
Insíonn an dáta ar fearr roimhe (uaireanta mar ‘BBE’ i mBéarla) duit cathain a éireoidh le cáilíocht an bhia, mar shampla, d’fhéadfadh an dath nó an uigeacht athrú. Ba chóir go mbeadh sé fós sábháilte a ithe. Ní bheidh feidhm ag an dáta ar fearr roimhe ach amháin má tá an bia stóráilte agat de réir a threoracha pacáistithe.
Ba cheart duit an lipéad bia a sheiceáil freisin maidir le cá fhad a fhanfaidh an bia slán tar éis duit an pacáistiú a oscailt. Is gá roinnt bianna a ithe laistigh de 1-2 lá ó oscailt.
Stóráil bianna stánaithe in áit fhionnuar, glan, tirim. Ní mór bianna tirim a stóráil i seilfeanna os cionn an urláir. Tá faisnéis ar shuíomh gréasáin SafeFood maidir le bianna tirime a stóráil.
Cuisneoir
Seiceáil go bhfuil teocht do chuisneora ag 5°C nó níos ísle. Ba chóir duit a sheiceáil freisin nach bhfuil an cuisneoir ró-phacáilte, mar go dteastaíonn spás ón aer fionnuar chun bogadh timpeall.
Coinnigh feoil amh, éanlaith chlóis agus iasc i gcoimeádáin séalaithe ag bun an chuisneora. Cuirfidh sé seo cosc ar a gcuid súnna sileadh ar bhia eile, rud a laghdóidh an baol tras-éillithe.
Coinnigh bia cócaráilte agus earraí réidh le hithe (iógart agus cáis, mar shampla) ar na seilfeanna lár agus barr.
Ag cur fuílleach bia sa chuisneoir
Tá ardriosca ag baint le rís chócaráilte atá fágtha agus ní mór é a fhuarú agus a chur sa chuisneoir laistigh d'uair an chloig tar éis dó a bheith cócaireachta.
Ba chóir gach atá fágtha eile a chur i gcoimeádán glan clúdaithe agus a stóráil sa chuisneoir laistigh de 2 uair an chloig tar éis cócaireachta.
Ith fuílleach bia cuisnithe laistigh de 3 lá i gcónaí.
Reiteoir
Cuidíonn reo bia é a choinneáil úr ar feadh tréimhse níos faide ama.
Nuair a bhíonn bia á reo agat, clúdaigh i mála nó coimeádán aerdhíonach reoite é, lipéadaigh é agus cuir dáta air. Déan bia a reoite i gcónaí roimh a dháta úsáide.
Tabhair cuairt ar shuíomh gréasáin SafeFood le haghaidh liosta bianna atá oiriúnach do reo agus bianna nach bhfuil oiriúnach le haghaidh reo.
Fuílleach bia a reo
Má tá tú ag reo bia atá fágtha ó bhéile, déan cinnte go bhfuil sé fuaraithe roimh é a chur sa reoiteoir. Má reoitear bia nuair a bhíonn sé te, méadófar teocht an reoiteora agus d’fhéadfadh sé go ndíreoiteodh bianna eile sa reoiteor.
Cá fhad is féidir liom bia a choinneáil i mo reoiteoir?
Tagann gach reoiteoir le rátáil réalta, ó réalta amháin go 4 réalta.
Insíonn an rátáil réalta duit an teocht a ritheann an reoiteoir agus cá fhad ar cheart duit bia a reo.
Fiú má tá sé reoite i gceart, féadfaidh cáilíocht an bhia (a bhlas agus a uigeacht, mar shampla) athrú má stóráiltear é níos faide ná na hamanna a thaispeántar thíos:
Rátáil réalta: | Ritheann sé ag: | Is féidir leis bia a stóráil suas go dtí: |
Réalta amháin * | –6°C | Seachtain amháin |
Dhá réalta** | –12°C | Mí amháin |
Trí réalta*** | –18°C | 3 mhí |
Ceithre réalta**** | –18°C | 3-6 mhí |
Bia reoite a dhianscaoileadh
Tá roinnt bia sábháilte le cócaireacht ó reoite. Seiceáil an pacáistiú ar do bhia reoite le haghaidh treoracha cócaireachta. Mura féidir an bia a chócaráil ó reoite, beidh ort é a dhíreoite.
Is sa chuisneoir an bealach is sábháilte chun bia reoite a dhíreoite. Cuir an bia i gcoimeádán nó ar phláta mór ag bun an chuisneora ionas nach féidir leis sileadh ar bhia eile.
Tógann sé thart ar 24 uair an chloig chun 2-2.5kg de bhia reoite a dhíreoite go hiomlán sa chuisneoir. D’fhéadfadh go dtógfadh sé níos faide míreanna bia níos mó, cosúil le turcaí reoite.
Nuair a bheidh an bia díreoite go hiomlán, cócaráil é nó ith é laistigh de 24 uair an chloig.
Ná díreoite bia sa mhicreathonnán ach amháin má tá tú chun cócaireacht agus ithe láithreach é. Seiceáil na socruithe díreoite ar do mhicreathonn ar dtús.
Ná reo riamh bia atá díreoite.
Ullmhúchán bia
Nigh do lámha go maith in uisce te galúnach sula láimhseálann tú bia. Féach ar fhíseán SafeFood ar conas do lámha a ní i gceart roimh ullmhú bia.
Lena chois sin, ba chóir duit do lámha a ní le linn duit bia a ullmhú má tá feoil amh, uibheacha nó éanlaith chlóis i dteagmháil léi agat.
Ná ullmhaigh bia do dhaoine eile má tá tú ag mothú tinn.
Bia níocháin
Nigh torthaí agus glasraí amh i gcónaí roimh iad a ithe. Chun torthaí agus glasraí a ní i gceart, cuimil nó scuab iad faoin uisce reatha fuar ón sconna.
Molann Údarás Sábháilteachta Bia na hÉireann (ÚSBÉ) gan sicín amh a ní faoi uisce reatha, mar go bhféadfadh sé seo baictéir a splancadh ar dhromchlaí cistine eile. Is féidir leat baictéir dhochracha a mharú ar sicín trína chócaráil i gceart.
Cócaireacht
Is féidir le gach cineál feola amh baictéir a iompar, ach is féidir leat na baictéir a mharú tríd an bhfeoil a chócaráil i gceart.
Is féidir leat roinnt feoil ‘bándearg’ a sheirbheáil, mar stéig mairteola nó gríscíní uaineola. Ní mór feoil eile, cosúil le sicín nó ispíní, a chócaráil. Míníonn SafeFood conas feoil éagsúla a chócaráil go sábháilte.
Ba chóir do dhaoine leochaileacha, lena n-áirítear mná torracha, leanaí agus lapadáin, uaineoil agus mairteoil gann nó bándearg a ithe. Ba cheart dóibh freisin nach n-itheann siad uibheacha amh nó uibheacha cócaráilte go héadrom.
Tabhair cuairt ar SafeFood chun eolas a fháil ar conas uibheacha a chócaráil go sábháilte.
Agus an micreathonnán in úsáid chun cócaireacht, rothlaigh agus corraigh bia i gcónaí chun a dheimhniú go gcócairíonn sé go cothrom.
Bia a ath-théamh
Nuair a bhíonn bia á aththéamh agat, déan é a théamh go dtí go bhfuil sé an-te an bealach ar fad (os cionn 70°C) – maróidh sé seo aon bhaictéir a d’fhéadfadh a bheith tar éis fás ar an mbia nuair a bhí sé sa chuisneoir. Níor cheart bia a théamh arís níos mó ná uair amháin agus ba chóir bia atá fágtha a úsáid laistigh de lá ullmhúcháin.
Sláinteachas cistine
Dromchlaí cistine
Nigh gach dromchla oibre, mar shampla do chuntar cistine agus doirteal, le huisce te sobalach nó le dífhabhtán. Ní leor dromchlaí a ghlanadh le héadach tais chun baictéir dhochracha a mharú.
Lena chois sin, ba chóir duit do chuisneoir agus do chófra a ghlanadh go rialta trí sheanbhia a chaitheamh amach agus na dromchlaí istigh a ní le huisce te sobalach.
Ceirteacha agus éadaigh soithí
Athraigh do cheirt agus d'éadach soithí gach 2 lá agus nigh go maith tar éis gach úsáide. Seachain do cheirt agus d'éadach soithí a stóráil in aice le bia nó ar dhromchlaí glan.
- Nigh ceirteacha salacha sa mheaisín níocháin i timthriall níocháin te nó nigh in uisce fiuchta iad ar feadh 15 nóiméad.
- Má d’úsáid tú ceirt chun feoil nó glasraí amha a ghlanadh, ansin cuir éadach glan ina áit láithreach.
Cláir mionghearrtha
Bain úsáid i gcónaí as cláir agus as uirlisí ar leith do bhia cócaráilte agus bia amh chun traséilliú a chosc. Nigh cláir gearrtha go maith le huisce te sobalach idir úsáidí.
Cuir cláir ghearrtha sa bhosca bruscair nó déan iad a athchúrsáil má éiríonn siad ró-chaitheamh nó má fhorbraítear eiteacha atá deacair a ghlanadh.
Triomaigh iad le éadach soithí glan nó lig dóibh aerthriomú.